Nie wiesz, co ugotować z twarogiem? Upiecz słodką zapiekankę! Dodaj cukier waniliowy, trochę kwaśnej śmietany i drobno zmieloną mąkę ryżową. Danie okaże się delikatne, smaczne i bardzo aromatyczne. Podczas serwowania dodaj miód, jagody lub dżem.
Składniki
- twaróg (pogrubiony) – 600 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- śmietana - 2 art.
- mąka ryżowa - 4 art.
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- cukier puder - pół szklanki
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel za pomocą blendera zanurzeniowego.
Dodaj lekko ubite jajka, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i mieszaj, aż się połączą.
Posyp mąką ryżową i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Nasmaruj formę masłem, ułóż półfabrykat twarogowy i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ostrożnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy