dania główne
17.06.2022
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami
1 godz. 0 min.
4 porcje
Świetnym sposobem na urozmaicenie klasycznej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym jest dodanie do niej pomidorów. To sprawi, że będzie jeszcze delikatniejszy i bardziej soczysty, zwłaszcza jeśli samo mięso mielone zostanie złapane na sucho.
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- mięso mielone - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- pomidory - 2 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- masło - 50 g
- ser - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i smaż z mielonym mięsem do miękkości.
Obierz i drobno posiekaj pomidory, dodaj tam i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dopraw mięso mielone do smaku.
Ugotuj ziemniaki i zetrzyj na puree z masłem.
Włóż mięso mielone do formy, na nim ziemniaki i posyp tartym serem.
Wyślij naczynie do piekarnika na 20 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy