dania główne 22.01.2022

Hominy z mąki kukurydzianej

45 min
4 porcje
Hominy z mąki kukurydzianej
anry196411, stock.adobe.com
0

Zasadniczo hominy to lekka owsianka kukurydziana gotowana z drobno zmielonej mąki lub płatków zbożowych. Gotowe danie jest tradycyjnie układane na drewnianej desce i cięte grubą nicią.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W żeliwnym kotle zagotuj wodę, dodaj sól i wymieszaj.

W cienkim strumieniu wlej mąkę kukurydzianą do wrzącej wody, ciągle mieszając.

Gotuj przez 30-35 minut na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszaj, aby owsianka się nie przypaliła.

Wyłącz ogrzewanie i pozostaw owsiankę pod przykryciem na 15 minut.

Pewnym ruchem Odwróć kocioł na drewnianą deskę. Nie używaj talerza, w przeciwnym razie hominy "pocą się" i nie będą działać.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy