Zasadniczo hominy to lekka owsianka kukurydziana gotowana z drobno zmielonej mąki lub płatków zbożowych. Gotowe danie jest tradycyjnie układane na drewnianej desce i cięte grubą nicią.
Składniki
- mąka kukurydziana - 2 szklanki
- woda (oczyszczona) – 6 szklanki
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
W żeliwnym kotle zagotuj wodę, dodaj sól i wymieszaj.
W cienkim strumieniu wlej mąkę kukurydzianą do wrzącej wody, ciągle mieszając.
Gotuj przez 30-35 minut na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszaj, aby owsianka się nie przypaliła.
Wyłącz ogrzewanie i pozostaw owsiankę pod przykryciem na 15 minut.
Pewnym ruchem Odwróć kocioł na drewnianą deskę. Nie używaj talerza, w przeciwnym razie hominy "pocą się" i nie będą działać.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy