Wielu kojarzy Hiszpanię z gorącym flamenco, słonecznymi krajobrazami i oczywiście niezapomnianym jedzeniem. Proponuję rozpocząć znajomość kuchni narodowej już teraz, przygotowując przepyszny Hiszpański gulasz.
Składniki
- wędzone (nietłuste) – 500 g
- fasolka szparagowa - 200 g
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- pasta pomidorowa - 50 g
- mąka - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wędzone mięso, pikle, marchewkę, zieloną fasolkę, oliwki i oliwki.
Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, wędzone mięso i smaż na złoty kolor.
Dodaj marchewki, ogórki, koncentrat pomidorowy, mąkę i gorący bulion. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj oliwki, oliwki i zieloną fasolkę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Pieprz, sól, wyciśnij czosnek przez prasę i wyłącz. Gotuj gotowy gulasz pod przykryciem przez 15-20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy