Nadal smaż kotlety na patelni? Wiele gospodyń domowych piecze je już w piekarniku. Prawidłowe gotowanie pozwoli osiągnąć niesamowity wynik. Nawet wołowina jest miękka i soczysta. Wszystkie sekrety ujawniam w tym przepisie.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- musztarda - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- bułka tarta - 1 szklanka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, dokładnie osusz i pokrój w grube talerze. Optymalna grubość to 1,5-2 centymetry.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.
Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą, posmarować musztardą i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Jajka opłucz, osusz, rozbij do miski i lekko ubij solą.
Ułóż bułkę tartą na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście jajecznym i zwiń bułkę tartą.
Podsmaż kotlety na patelni z olejem. Wystarczy lekko zrumienić na szybkim ogniu.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.