dania główne 28.01.2022

kotlety wołowe w piekarniku

50 min
4 porcje
Kotlety wołowe w piekarniku
to35ke75, stock.adobe.com
0

Nadal smaż kotlety na patelni? Wiele gospodyń domowych piecze je już w piekarniku. Prawidłowe gotowanie pozwoli osiągnąć niesamowity wynik. Nawet wołowina jest miękka i soczysta. Wszystkie sekrety ujawniam w tym przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, dokładnie osusz i pokrój w grube talerze. Optymalna grubość to 1,5-2 centymetry.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.

Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą, posmarować musztardą i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Jajka opłucz, osusz, rozbij do miski i lekko ubij solą.

Ułóż bułkę tartą na szerokim talerzu.

Zanurz kotlety w cieście jajecznym i zwiń bułkę tartą.

Podsmaż kotlety na patelni z olejem. Wystarczy lekko zrumienić na szybkim ogniu.

Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy