Pomimo imponującej liczby składników, klasyczna paella tego przepisu jest dość prosta w przygotowaniu. Postępuj zgodnie z moimi zaleceniami krok po kroku, aby zadowolić rodzinę na kolację niezwykle smacznym daniem hiszpańskiej kuchni narodowej.
Składniki
- ryż - 150 g
- rosół z kurczaka - 300 ml
- piersi z kurczaka - 1 szt.
- kiełbasa (według typu Chorizo) – 200 g
- ryba morska (biały) – 300 g
- małże - 400 g
- kalmary - 300 g
- krewetki - 200 g
- cebula - 1 szt.
- pomidory - 3 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- Chili - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- wino (biały suchy) – 200 ml
- papryka - do smaku
- sól - do smaku
- kurkuma - do smaku
- Zieleń - do dekoracji
- cytryna - do podania
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekany czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Obierz cebulę, drobno posiekaj, wyślij na patelnię do czosnku i smaż, aż będzie przezroczysta.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać, pokroić w plasterki.
Wyślij przygotowane pomidory na patelnię do cebuli i chili pokrojone w cienkie pierścienie.
Filet z kurczaka opłucz, pokrój w kostkę, włóż na patelnię, smaż z warzywami przez 5-10 minut.
Pokrój kiełbasę w plasterki, kalmary w krążki , ryby w małe kawałki. Podsmaż z warzywami i filetem z kurczaka, a następnie dodaj nieobrane krewetki i małże. Dusić wszystko razem przez 7-10 minut na małym ogniu.
Wprowadź ryż, sól do smaku, dodaj kurkumę i paprykę, wymieszaj. Wlej bulion i wino, dobrze wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj paellę, aż płyn całkowicie się zagotuje.
Podawaj gotową paellę na gorąco, udekorowaną posiekanymi ziołami i plasterkami cytryny.