dania główne 22.01.2022

Królik pieczony z ziemniakami i rozmarynem

1 godz. 35 min.
6 porcji
Królik pieczony z ziemniakami i rozmarynem
Nelea Reazanteva, stock.adobe.com
0

To danie doskonale sprawdzi się jako główny gorący na każdej uroczystości. Pieczony królik jest zaskakująco soczysty, miękki i aromatyczny. Staraj się kroić warzywa, aby kawałki były mniej więcej tego samego rozmiaru.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika i pokrój na małe kawałki.

Obierz i pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę.

Wymieszaj mięso królika, warzywa i gałązki rozmarynu.

Dodaj sól, mielony pieprz, zioła prowansalskie i oliwę z oliwek.

Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Włóż mięso z warzywami do wysmarowanej formy, wlej wrzącą wodę i przykryj podwójną warstwą folii.

Piecz przez pół godziny w temperaturze 220 stopni. Następnie ostrożnie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy