To danie doskonale sprawdzi się jako główny gorący na każdej uroczystości. Pieczony królik jest zaskakująco soczysty, miękki i aromatyczny. Staraj się kroić warzywa, aby kawałki były mniej więcej tego samego rozmiaru.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika i pokrój na małe kawałki.
Obierz i pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę.
Wymieszaj mięso królika, warzywa i gałązki rozmarynu.
Dodaj sól, mielony pieprz, zioła prowansalskie i oliwę z oliwek.
Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Włóż mięso z warzywami do wysmarowanej formy, wlej wrzącą wodę i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez pół godziny w temperaturze 220 stopni. Następnie ostrożnie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.