dania główne 22.01.2022

pieczony podudzie z indyka z warzywami

2 godz. 0 min.
4 porcje
Pieczony podudzie z indyka z warzywami
koss13, stock.adobe.com
0

W przeciwieństwie do kurczaka mięso z indyka jest bardziej soczyste i smaczne. Ponadto jest uważany za dietetyczny, dlatego zaleca się go gotować nawet przy odpowiednim odżywianiu. Dzisiaj podzielę się świetnym przepisem na pieczony podudzie z indyka z warzywami.

Składniki

  • Indyk (goleń) – 1 rzecz
  • ziemniaki (średni) – 5 sztuk
  • marchew (płytkie) – 100 g
  • pieprz pepperoni - kilka sztuk
  • czosnek - 1 Głowa
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • majeranek - 0,5 łyżeczka
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ziemniaki, paprykę, marchewkę i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

Opłucz główkę czosnku, osusz i pokrój na pół w poprzek.

Podudzie z indyka opłucz i dokładnie osusz.

Połącz oliwę z oliwek, sól, mielony pieprz i majeranek.

Zetrzyj mięso powstałą mieszanką. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Połóż podudzie na rozgrzanej patelni i smaż na szybkim ogniu. Wystarczy 2-3 minuty z każdej strony.

Na wysmarowanej blasze do pieczenia ułóż podudzia, ziemniaki, czosnek, marchewkę i ostrą paprykę.

Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 1 godzinę w 200 stopniach.

Ostrożnie zdejmij folię, zmniejsz ogień do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30-40 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy