
W przeciwieństwie do kurczaka mięso z indyka jest bardziej soczyste i smaczne. Ponadto jest uważany za dietetyczny, dlatego zaleca się go gotować nawet przy odpowiednim odżywianiu. Dzisiaj podzielę się świetnym przepisem na pieczony podudzie z indyka z warzywami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ziemniaki, paprykę, marchewkę i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Opłucz główkę czosnku, osusz i pokrój na pół w poprzek.
Podudzie z indyka opłucz i dokładnie osusz.
Połącz oliwę z oliwek, sól, mielony pieprz i majeranek.
Zetrzyj mięso powstałą mieszanką. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Połóż podudzie na rozgrzanej patelni i smaż na szybkim ogniu. Wystarczy 2-3 minuty z każdej strony.
Na wysmarowanej blasze do pieczenia ułóż podudzia, ziemniaki, czosnek, marchewkę i ostrą paprykę.
Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Ostrożnie zdejmij folię, zmniejsz ogień do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30-40 minut.