Pikantna marynata z przyprawami i musztardą, chrupiąca na wierzchu i delikatna w środku ziemniaki-Wszystko o karpie z ziemniakami w piekarniku. Łatwe do przygotowania danie może stać się podstawą świątecznego stołu i zaskoczyć gości i krewnych.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ziemniaki do pieczenia. Aby to zrobić, oczyść, opłucz, usuń nadmiar płynu, pokrój w plastry i posyp ulubionymi przyprawami i solą do smaku. Połóż ziemniaki na blasze do pieczenia, posyp olejem roślinnym.
Ugotuj rybę. Opłucz go, oczyść z łusek, wysusz z nadmiaru wilgoci.
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki. Dobrze natrzyj rybę marynatą i połóż na ziemniakach. Przykryj blachę do pieczenia warstwą folii i wyślij do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180C.
10 minut przed końcem gotowania zdejmij folię i upiecz rybę i ziemniaki na złoty kolor. Podczas serwowania możesz udekorować plasterkami cytryny.