dania główne 20.11.2022

karp z ziemniakami w piekarniku

50 min
4 porcje
Karp z ziemniakami w piekarniku
Elenglush, stock.adobe.com
0

Pikantna marynata z przyprawami i musztardą, chrupiąca na wierzchu i delikatna w środku ziemniaki-Wszystko o karpie z ziemniakami w piekarniku. Łatwe do przygotowania danie może stać się podstawą świątecznego stołu i zaskoczyć gości i krewnych.

Składniki

dla ryb:
do marynaty:
  • musztarda - 4 art. l
  • sok z cytryny - 2 art. l
  • Olej roślinny - 1 art. l
  • majonez - 4 art. l
  • przyprawy i przyprawy - 2 art. l
  • sól - 1 CZ. l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj ziemniaki do pieczenia. Aby to zrobić, oczyść, opłucz, usuń nadmiar płynu, pokrój w plastry i posyp ulubionymi przyprawami i solą do smaku. Połóż ziemniaki na blasze do pieczenia, posyp olejem roślinnym.

Ugotuj rybę. Opłucz go, oczyść z łusek, wysusz z nadmiaru wilgoci.

Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki. Dobrze natrzyj rybę marynatą i połóż na ziemniakach. Przykryj blachę do pieczenia warstwą folii i wyślij do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180C.

10 minut przed końcem gotowania zdejmij folię i upiecz rybę i ziemniaki na złoty kolor. Podczas serwowania możesz udekorować plasterkami cytryny.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy