Połączenie kurczaka i owoców już dawno przestało być dziwaczne, ale niektóre przepisy wciąż zaskakują. Na przykład zachowaj wspaniały sposób pieczenia udek z kurczaka z figami. Takiego bogactwa smaków nie można uzyskać za pomocą samych przypraw.
Składniki
- udka z kurczaka - 8 sztuk
- figi - 300 g
- sos sojowy - 3 art.
- sos pomidorowy - 3 art.
- rozmaryn - 1 gałązka
- czosnek - 2 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz sos pomidorowy i sojowy, przyprawy, mielony czosnek, chili i rozmaryn.
Marynuj nogi w tej mieszance przez pół godziny.
Pokrój figi, włóż do formy, skrop olejem i dopraw.
Ułóż udka z kurczaka i resztki marynaty na wierzchu.
Gotuj kurczaka w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach pod folią.
Zdejmij folię 10 minut przed końcem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy