dania główne 22.01.2022

delikatne kotlety z piersi kurczaka

35 min
4 porcje
Delikatne kotlety z piersi kurczaka
0

Najdelikatniejsze i najdelikatniejsze kotlety pochodzą z piersi kurczaka. Oczywiście nie są duże, ale w niektórych przypadkach jest nawet dobre. Do ciasta dodaję śmietanę. Dzięki temu kotlety mają ciekawy smak, a mięso staje się jeszcze bardziej soczyste.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pierś kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą, uderz młotkiem z obu stron i Posol.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj sól, śmietanę do jajek i mieszaj widelcem, aż będzie gładka.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wymieszaj mąkę z gałką muszkatołową i wlej na szeroki talerz.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Smaż przez 4-5 minut z każdej strony i ułóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy