Najdelikatniejsze i najdelikatniejsze kotlety pochodzą z piersi kurczaka. Oczywiście nie są duże, ale w niektórych przypadkach jest nawet dobre. Do ciasta dodaję śmietanę. Dzięki temu kotlety mają ciekawy smak, a mięso staje się jeszcze bardziej soczyste.
Składniki
- piersi z kurczaka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 2 art.
- mąka - 3 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pierś kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą, uderz młotkiem z obu stron i Posol.
Dodaj sól, śmietanę do jajek i mieszaj widelcem, aż będzie gładka.
Wymieszaj mąkę z gałką muszkatołową i wlej na szeroki talerz.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Smaż przez 4-5 minut z każdej strony i ułóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.