Chcesz zrobić coś prostego i bardzo satysfakcjonującego? Proponuję dusić kapustę z wieprzowiną. Najlepsze do tego jest młode mięso z niewielką ilością tłuszczu. Gotuje się szybciej i nadaje kapuście niezbędną soczystość.
Składniki
- kapusta (Biała) – 800 g
- wieprzowina (miazga) – 500 g
- cebula - 2 kawałki
- pasta pomidorowa - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę i drobno posiekaj, posiekaj kapustę w paski.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj mięso i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając.
Gdy wszystkie kawałki wieprzowiny dobrze się zrumienią, dodaj ciepłą wodę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i przykryj na 20 minut.
Dodaj kapustę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa z mięsem, aby się nie przypaliły.
Gotowe danie pieprz, sól i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.