Czy twoje gospodarstwo domowe rezygnuje z płatków owsianych? Zwracam uwagę na przepis, który spodoba się każdemu bez wyjątku. Płatki owsiane przygotowuje się na wodzie z dodatkiem mleka. Owsianka jest umiarkowanie mleczna i lekka.
Składniki
- płatki owsiane - 350 g
- mleko - 2 szklanki
- woda - 1 szkło
- masło - 40 g
- sól - do smaku
- cukier - do smaku
- Borówka (do podania) – 100 g
- Migdał (do podania) – 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej wodę do rondla, dodaj sól i zagotuj. Dodaj płatki owsiane, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
Wlej gorące mleko, dodaj cukier i gotuj przez kolejne 10 minut. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości płatków i pożądanej konsystencji owsianki.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj masło i delikatnie wymieszaj.
Podawaj owsiankę, dodając do talerza posiekane migdały i jagody.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy