dania główne 22.01.2022

kotlety strażackie z masłem

50 min
6 porcji
Kotlety Pożarskie z masłem
0

Kotlety Pożarskie wielokrotnie wychwalał w swoich pracach Puszkin. Od tego czasu danie zyskało niespotykaną popularność. Wielu podróżników zatrzymywało się u Pożarskich tylko dla kotletów. Mówię o tym prostym przepisie.

Składniki

do kotletów:
do zgłoszenia:
  • pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
  • masło (do podania) – 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozdrobnij czerstwy chleb na ciepłe mleko i pozostaw na 10 minut do spęcznienia.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz cebulę i zetrzyj na drobnej tarce.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Połącz mięso mielone, cebulę, 2 jajka, sól, mielony pieprz i lekko wyciśnięty chleb.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Ubij pozostałe jajka solą i mielonym pieprzem.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

W osobnej misce wrzuć bułkę tartą.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Uformuj rękami małe placki tej samej wielkości.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zanurz każdy kotlet w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 4-5 minut z obu stron.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Na osobnej patelni roztop masło.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Gotowe kotlety ułożyć na talerzu, polać roztopionym masłem i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Kotlety Pożarskie z masłem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy