Kotlety Pożarskie wielokrotnie wychwalał w swoich pracach Puszkin. Od tego czasu danie zyskało niespotykaną popularność. Wielu podróżników zatrzymywało się u Pożarskich tylko dla kotletów. Mówię o tym prostym przepisie.
Składniki
- mielony kurczak - 700 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- chleb (bezduszny) – 250 g
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bułka tarta - 100 g
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- masło (do podania) – 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij czerstwy chleb na ciepłe mleko i pozostaw na 10 minut do spęcznienia.
Obierz cebulę i zetrzyj na drobnej tarce.
Połącz mięso mielone, cebulę, 2 jajka, sól, mielony pieprz i lekko wyciśnięty chleb.
Ubij pozostałe jajka solą i mielonym pieprzem.
W osobnej misce wrzuć bułkę tartą.
Uformuj rękami małe placki tej samej wielkości.
Zanurz każdy kotlet w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 4-5 minut z obu stron.
Na osobnej patelni roztop masło.
Gotowe kotlety ułożyć na talerzu, polać roztopionym masłem i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.