sałatki 22.01.2022

Śledź pod futrem "jak w ZSRR"

25 min
4 porcje
Śledź pod futrem
0

Kto pamięta czasy radzieckie, z pewnością kojarzy Nowy Rok z brzękiem kryształowych szklanek, filmem "z lekką parą" i oczywiście śledziem pod futrem. Przygotowanie tej samej sałatki, jak w ZSRR, jest bardzo proste. Dzielę się sprawdzonym przepisem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść i wypatrosz śledzia. Usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.

Śledź pod futrem

Zetrzyj gotowane warzywa.

Śledź pod futrem

Posiekaj cebulę nożem i zalej zimną wodą z octem przez 10 minut.

Śledź pod futrem

Ziemniaki ułożyć na płaskim talerzu, posolić i posmarować majonezem.

Śledź pod futrem

Następnie dodaj warstwy śledzia, cebuli i marchewki. Ponownie posolić i posmarować majonezem.

Śledź pod futrem

Ostatnią warstwą ułóż buraki zmieszane z majonezem.

Śledź pod futrem

Ostrożnie spłaszcz gotową sałatkę widelcem i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.

Śledź pod futrem

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy