Sałatka z melonem, prosciutto i kozim serem to wykwintne i oryginalne danie. Przygotowuje się szybko, więc zdecydowanie warto spróbować. Melon można wziąć dowolnej odmiany, ale pożądane jest, aby był co najmniej słodki.
Składniki
- Mieszanka sałatek - 30 g
- Melon - 2-3 plasterki
- Prosciutto - 30 g
- kozi ser - 50 g
- sos teriyaki - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- przyprawy i przyprawy - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj mieszankę sałatkową pod bieżącą wodą, następnie osusz i połóż na talerzu. Duże liście można rozerwać rękami.
Odetnij skórkę z plasterków melona, pokrój miąższ na kawałki i ułóż na mieszance sałatkowej. Połóż prosciutto również na talerzu, składając paski kilka razy.
Pokrusz kozi ser i ułóż na sałatce. Ser można również pokroić w drobną kostkę.
Dodaj trochę soli i przypraw, skrop sałatkę sosem teriyaki. Możesz również użyć sosu sojowego, oliwy z oliwek, niewielkiej ilości soku z cytryny lub limonki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy