Nicoise to słynna francuska sałatka ze świeżymi warzywami, jajkami i anchois. Danie przyszło do nas z Nicei i zasłużenie stało się jednym z najpopularniejszych na świecie. W życiu codziennym Nicoise można gotować z dowolnymi puszkami rybnymi.
Składniki
- konserwy rybne - 2 banki
- jaja kurze - 2 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 160 g
- ogórki - 2 kawałki
- Mieszanka sałatkowa - 2 garści
- Zieleń - 4 gałązki
- fasolka szparagowa - 150 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet winny - 2 CZ. l.
- musztarda Dijon - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj jajka do miękkości i grubo posiekaj.
Podobnie grubo posiekaj wszystkie inne warzywa i dodaj mieszankę sałatkową.
Gotuj zieloną fasolkę przez kilka minut we wrzącej wodzie.
Dodaj ryby i posiekane warzywa, połóż sałatkę na talerzach.
Dopraw olejem, musztardą Dijon i octem winnym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy