Sałatka mięsna z pieczonym bakłażanem, świeżymi ziołami i orzeszkami ziemnymi
Przepyszna sałatka nie jest wcale trudna do przygotowania. Polecam po usmażeniu położyć kurczaka i bakłażana na papierowych serwetkach. Ogólnie rzecz biorąc, nie musisz dodatkowo doprawiać naczynia, ale nadal dodaję trochę oliwy z oliwek.
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- bakłażany (małe) – 2 kawałki
- marchew (średni) – 1 rzecz
- Mieszanka sałatek - 200 g
- orzeszki ziemne - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 60 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- papryka (ostra) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i namocz w osolonej wodzie przez 10 minut.
Odcedź i dokładnie osusz każdy kawałek ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej połowę oleju roślinnego na patelni, włóż bakłażana i smaż do miękkości.
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.
Posyp solą, papryką i mielonym pieprzem ze wszystkich stron, odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Usmaż filet z kurczaka na pozostałym oleju roślinnym. Wystarczy 12-15 minut na średnim ogniu.
Zetrzyj marchewki lub drobno posiekaj, wymieszaj z sosem sojowym.
Osusz orzeszki ziemne na patelni i zmiel w blenderze.
Połącz sałatkę, filet z kurczaka, bakłażan i marchewkę.
Sól, pieprz i dopraw oliwą z oliwek.
Posyp gotową sałatkę orzeszkami ziemnymi.