Jeśli chcesz czegoś niezwykłego, radzę gotować śledzie pod futrem z orzechami. Tylko jeden składnik i zwykła sałatka staje się inna. Polecam suszenie orzechów włoskich przez kilka minut na patelni, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejszy.
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- orzechy włoskie - 100 g
- marchew (gotowany) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- majonez - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- kolendra - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać ze skóry i płetw, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki.
Zetrzyj ziemniaki, buraki, marchewkę i jajka na grubej tarce. Pokrój cebulę nożem, posiekaj orzechy w blenderze.
Ułóż śledzie, cebulę i ziemniaki warstwami na dnie przygotowanego talerza. Dodaj sól, pieprz i majonez.
Następnie włóż marchewki, jajka, ponownie pieprz, sól i posmaruj majonezem. Dodaj orzechy i buraki. Udekoruj ziołami, posiekanymi jajkami i wyślij sałatkę do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy