Tę sałatkę można nazwać jedną z odmian marchewki po koreańsku. Danie nie jest zbyt ostre, ale w razie potrzeby sytuację można naprawić. Przepis wykorzystuje cebulę. Jego rolą jest nadanie olejowi smaku i aromatu podczas smażenia.
Składniki
- kalmary - 2 tusze
- marchew - 300 g
- cebula - pół
- czosnek - 2 ząbki
- ocet winny - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz kalmary we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i włóż do ostygnięcia na talerzu.
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Pokrój schłodzone kalmary i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż cebulę i smaż na złoty kolor.
Wymieszaj marchewki z solą, octem i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Wlej gorący olej z patelni, przecedzając go przez sitko.
Dodaj kalmary, wymieszaj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy