sałatki 22.01.2022

Sałatka z marchwi i kalmarów

20 min
4 porcje
Sałatka z marchwi i kalmarów
Maksim Shebeko, stock.adobe.com
0

Tę sałatkę można nazwać jedną z odmian marchewki po koreańsku. Danie nie jest zbyt ostre, ale w razie potrzeby sytuację można naprawić. Przepis wykorzystuje cebulę. Jego rolą jest nadanie olejowi smaku i aromatu podczas smażenia.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zanurz kalmary we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i włóż do ostygnięcia na talerzu.

Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Pokrój schłodzone kalmary i cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż cebulę i smaż na złoty kolor.

Wymieszaj marchewki z solą, octem i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.

Wlej gorący olej z patelni, przecedzając go przez sitko.

Dodaj kalmary, wymieszaj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy