Jeśli lubisz pikle tak samo jak ja, spróbuj "mimozy" z marynatami. Nadają potrawie pyszny aromat, przyjemną kwaskowatość i sprawiają, że sałatka jest jeszcze bardziej soczysta. Przepis jest bardzo prosty, ale ważne jest, aby nie zakłócać sekwencji warstw.
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 240 g
- ogórki (marynowane) – 250 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 250 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula (duży) – 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 100 ml
- koperek - 1 gałązka
- pietruszka - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż konserwy rybne na talerzu i rozgnieć widelcem.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj na drobnej tarce.
Pokrój jeden mały ogórek w plasterki i odłóż na bok do podania. Resztę zmiel.
Pokrój marchewki w plasterki i odłóż na bok. Zetrzyj resztę z obranymi ziemniakami.
Obierz cebulę i posiekaj.
Połóż ziemniaki na dnie talerza, dodaj sól, pieprz i majonez.
Ułóż warstwy konserwy, cebuli i marchewki.
Dodaj pikle i białka zmieszane z majonezem.
Posyp żółtkami na wierzchu, udekoruj natką pietruszki, koperkiem, plasterkami ogórków i marchewki. Wyślij gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.