Jeśli chcesz skosztować pysznego pierwszego dania, radzę ugotować zupę grochową z grzybami. Bogatą zupę można przygotować o każdej porze roku, ale szczególnie dobrze nadaje się na zimę, kiedy chcesz uzupełnić energię i naładować energię.
Składniki
- groszek (suchy) – 200 g
- wieprzowina (gotowane) – 400 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- pieczarki - 250 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- kolendra (ziarna) – 0,5 CZ. l.
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - do smaku
- pietruszka (do podania) – 4 gałązki
- bulion grzybowy - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz groszek, zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
Odcedź, ponownie opłucz groszek, wlej do wrzącego bulionu i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój gotowaną wieprzowinę, pieczarki, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj grzyby, ziarna kolendry i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Kontynuuj gotowanie, aż cała wilgoć wyparuje.
W rondelku z groszkiem wsyp smażyć, ziemniaki i wieprzowinę. Gotuj wszystko razem przez 10 minut po ugotowaniu.
Sól i wyłącz. Gotową zupę nalegać pod pokrywką przez 20 minut.
Podczas serwowania dodaj liść pietruszki do talerza.