Szukasz przepisów na świąteczny stół? Radzę gotować śledzie pod białym futrem. Cudowna sałatka pozostanie równie smaczna, ale będzie wyglądać jak nowa. Jako dekorację możesz użyć zieleni, kawałków buraków lub marchwi.
Składniki
- śledź (lekko solony) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- majonez - 180 ml
- sałata lodowa (do dekoracji) – 2 listek
- koperek (do dekoracji) – 1 gałązka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki.
Pokrój cebulę nożem, zetrzyj gotowane warzywa, jajka i ser.
Na szerokim talerzu ułóż liście sałaty, śledzie, cebulę i buraki warstwami. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Dodaj marchewki, następnie ziemniaki i ponownie posyp solą i pieprzem.
Jajka wymieszać z majonezem i ostrożnie ułożyć na ziemniakach.
Posyp sałatkę serem, udekoruj koperkiem i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy