Proponuję dziś przygotować bardzo piękną i pyszną sałatkę słonecznikową. Dzieci po prostu go uwielbiają. Podawaj takie danie na świątecznym stole lub gotuj po prostu. Zawsze rozweseli i zachwyci pysznym smakiem!
Składniki
- szproty (w puszkach) – 240 g
- kukurydza (puszka) – Polbank
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ziemniaki (gotowane) – 250 g
- ogórki (słone) – 150 g
- cebula fioletowa (duży) – 1 rzecz
- frytki (Duże) – 25 g
- majonez - 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- ocet winny - 1 art.
- cukier - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyjmij szproty ze słoika i rozgnieć widelcem.
Obierz cebulę, posiekaj i opłucz.
Wymieszaj cebulę z octem, cukrem i mielonym pieprzem. Przykryj i odstaw na 10 do 15 minut.
Pokrój ogórki, obrane jajka i ziemniaki w drobną kostkę.
Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: ziemniaki, marynowana cebula, szproty, ogórki i jajka. Po ziemniakach i jajkach dodaj sól, mielony pieprz, majonez.
Rozłóż grubo kukurydzę na całej powierzchni.
Ułóż chipsy po bokach, naśladując płatki słonecznika. Przed podaniem zaparz sałatkę przez 1,5-2 godziny w lodówce.