Podczas gdy długo oczekiwana podróż do egzotycznych krajów jest opóźniona, możesz zafundować sobie pyszną sałatkę z krewetek i ananasa. Talerz pysznego dania pozwoli Ci mentalnie przenieść się w odległe krainy i trochę marzyć!
Składniki
- krewetki (obrane) – 250 g
- ananas - 150 g
- awokado (dojrzały) – 1 rzecz
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- cukier - 0,5 łyżeczka
- masło - 30 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 1 CZ. l.
- ocet winny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz fioletową cebulę i bardzo cienko pokrój.
Opłucz cebulę pod bieżącą wodą, wymieszaj z octem, cukrem i pozostaw na 10 minut pod przykryciem.
Obrane krewetki smażyć na maśle na złoty kolor po obu stronach.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Pokrój ananasa w puszkach na małe kawałki.
Połącz rukolę, ananasa, awokado, krewetki i marynowaną cebulę.
Dodaj zmielony pieprz, sól, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy