Starasz się jeść dobrze? Następnie przygotuj zdrową sałatkę na lunch z krewetkami, grejpfrutem, awokado i komosą ryżową. Gotuj płatki przez 15 minut w niewielkiej ilości wody i włóż do durszlaka. Pozostałe kroki są szczegółowo opisane w przepisie!
Składniki
- krewetki (gotowane) – 12 sztuk
- komosa ryżowa (gotowane) – 300 g
- awokado - 1 rzecz
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- grejpfrut - pół
- czosnek - 2 ząbki
- sok grejpfrutowy - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - do smaku
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupki i skrop sokiem grejpfrutowym.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Obierz fioletową cebulę, czosnek i drobno posiekaj.
Obierz grejpfruta, zawiń i rozbij rękami na małe kawałki.
Zmiel dwie gałązki pietruszki, jedną zachowaj do dekoracji.
W dużej salaterce połącz komosę ryżową, awokado, grejpfruta, cebulę, czosnek, krewetki i natkę pietruszki.
Dodaj sól, mielony pieprz, oliwę z oliwek i wymieszaj.
Ułóż sałatkę na talerzu i udekoruj pozostałymi ziołami.