sałatki
22.01.2022
sałatka Funchoza z krewetkami, konserwami rybnymi i marynowaną papryką
20 min
4 porcje
Funchoza jest często używana w potrawach azjatyckich. Ma niesamowite właściwości, które łatwo wchłaniają aromaty i smaki. Z tego powodu makaron szklany jest również nazywany "idealnym dodatkiem". Sałatki z nią zawsze zaskakują harmonijnym smakiem.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- krewetki (schłodzone) – 12 sztuk
- konserwy rybne (w oleju) – 1 Bank
- pomidory koktajlowe - 100 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- marynowana papryka - 100 g
- cebula - 1 rzecz
- sok z cytryny - 2 CZ. l.
- olej sezamowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (przegotowany) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Pokrój pomidory, obraną cebulę, ostrą i marynowaną paprykę.
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.
Wyjmij konserwy ze słoika i rozgnieć widelcem.
Połącz funchozę, konserwy, krewetki, pomidory, cebulę i oba rodzaje papryki.
Osobno wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, mielony imbir i sól.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy odstawić do lodówki na 30-40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy