sałatki 22.01.2022

sałatka Funchoza z krewetkami, konserwami rybnymi i marynowaną papryką

20 min
4 porcje
Sałatka z funchozy z krewetkami, konserwami rybnymi i marynowaną papryką
taitai6769, stock.adobe.com
0

Funchoza jest często używana w potrawach azjatyckich. Ma niesamowite właściwości, które łatwo wchłaniają aromaty i smaki. Z tego powodu makaron szklany jest również nazywany "idealnym dodatkiem". Sałatki z nią zawsze zaskakują harmonijnym smakiem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

Pokrój pomidory, obraną cebulę, ostrą i marynowaną paprykę.

Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.

Wyjmij konserwy ze słoika i rozgnieć widelcem.

Połącz funchozę, konserwy, krewetki, pomidory, cebulę i oba rodzaje papryki.

Osobno wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, mielony imbir i sól.

Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy odstawić do lodówki na 30-40 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy