Urok tej sałatki tkwi w jej uderzającej prostocie. Uwierz mi, to tylko na pierwszy rzut oka nie ma w nim nic specjalnego. Jeśli uważasz, że dynia dziwnie łączy się z kalafiorem - po prostu spróbuj raz!
Składniki
- Dynia - 150 g
- kalafior - 150 g
- mięta - 1 gałązka
- sok pomarańczowy - 2 art.
- pestki dyni - 10 g
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w kostkę około 1.5 cm.
Rozłóż kalafior na małe kwiatostany i dokładnie je opłucz.
Gotuj warzywa w wodzie lub w podwójnym bojlerze dosłownie przez 6-8 minut. Powinien stać się bardziej miękki, ale pozostać chrupiący.
Zmiel miętę, wymieszaj z sokiem pomarańczowym, dodaj sól i pieprz i polej tym warzywami.
Posyp sałatkę pestkami dyni i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy