W tym przepisie powiem Ci nie tylko, jak przygotować pyszną sałatkę, ale także dam przykład pięknej prezentacji. Chodzi o sałatkę z krewetkami, truskawkami i gruszką. Na świątecznym stole to danie z pewnością zaskoczy wszystkich!
Składniki
- krewetki (schłodzone) – 400 g
- truskawka - 150 g
- Gruszka (średni) – 1 rzecz
- awokado (dojrzały) – 1 rzecz
- cebula fioletowa - pół
- szpinak (baby) – 50 G
- pietruszka - 2 gałązki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 2 łyżeczka
- miód (płynny) – 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól morska - do smaku
- woda (wrząca woda) – 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą i obierz muszle.
Pokrój truskawki, gruszkę i obraną fioletową cebulę.
Szpinak, pietruszkę opłucz, strząśnij z wody i posiekaj.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
W szerokiej salaterce połącz truskawki, awokado, krewetki, gruszkę, cebulę, szpinak i pietruszkę.
Dodaj olej, ocet balsamiczny, sól, miód i delikatnie wymieszaj.
Ułóż gotową sałatkę porcjami w pięknych szklankach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy