Teraz wielu woli sałatki z owoców morza. Są lżejsze i zdrowsze niż mięso! Proponuję wypróbować inny przepis na ten temat. W nim kalmary są smażone na patelni grillowej, a także dodawane są chrupiące krakersy.
Składniki
- kalmary (gotowane) – 2 tusze
- krewetki (obrane) – 200 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- sałata - 1 pęczek
- krakersy - 50 g
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 30 ml
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kalmary w pierścienie i usmaż na patelni grillowej z obu stron.
Krewetki opłucz wrzącą wodą i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój pomidory, rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Połącz kalmary, krewetki, sałatę i pomidory.
Dodaj sól, oliwę z oliwek i wymieszaj.
Połóż gotową sałatkę na talerzu i posyp krakersami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy