Ta sałatka zainteresuje cię nie tylko pięknem, ale także niezwykłym smakiem. Kapusta morska bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi składnikami, uzupełniając je i cieniując. Przygotuj danie z wyprzedzeniem, aby miało czas na dobre namoczenie.
Składniki
- kapusta morska (marynowane) – 150 g
- awokado - 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 200 g
- marchew (gotowane) – 1 rzecz
- szczypiorek - 2 stem
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- kiełki (dowolny) – 2 art.
- majonez - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Drobno posiekaj zieloną cebulę.
Obierz buraki i marchewki, zetrzyj na drobnej tarce.
Awokado i kiełki wymieszać, ułożyć pierwszą warstwą.
Dodaj trochę pieprzu, soli i majonezu.
Następne warstwy to kapusta morska i szczypiorek. Ponownie posyp solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Sól, pieprz marchewki, wymieszaj z majonezem i ułóż w następnej warstwie.
Powtórz te same czynności z burakami.
Udekoruj sałatkę majonezem i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy