Sałatki to zawsze odrobina kreatywności. Można je przygotować z różnych składników, próbując nowych kombinacji smakowych. Pewnego dnia w trakcie takich poszukiwań udało mi się przygotować pyszną sałatkę z kapusty pekińskiej, czerwonej ryby, marchwi i sezamu.
Składniki
- kapusta pekińska - 400 g
- czerwona ryba (filet) – 200 g
- marchew - 1 rzecz
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- masło - 40 g
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
- Sezam - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kapustę pekińską, osusz i obierz górne liście.
Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj warzywa.
Opłucz czerwoną rybę, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
Roztop masło na patelni, ułóż rybę i smaż przez 4 minuty z każdej strony.
Połóż gotową rybę na talerzu, skrop sokiem z cytryny i posyp mieloną kolendrą.
Połącz kapustę, marchewkę, zioła, oliwę z oliwek i sól.
Dodaj rybę i delikatnie wymieszaj szczypcami do sałatek. Posyp sezamem na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy