sałatki 22.01.2022

Sałatka mięsna z kurczakiem, parmezanem i sosem czosnkowo-jogurtowym

15 min
3 porcje
Sałatka mięsna z kurczakiem, parmezanem i sosem czosnkowo
marysckin, stock.adobe.com
0

Niesamowite połączenie chrupiących liści sałaty i przepysznego kurczaka! Po usmażeniu posypuję mięso ostrymi przyprawami, ale wcale nie jest to konieczne. Aromatyczny dressing na bazie greckiego jogurtu doskonale uzupełnia danie.

Składniki

do sałatki:
do tankowania:
  • jogurt grecki - 100 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z kurczaka zrumienić na oleju roślinnym przez 2-3 minuty z każdej strony.

Połóż filety na desce, posyp chmielami suneli i pokrój na kawałki.

Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.

Parmezan zetrzyj na specjalnej tarce w cienkie plasterki.

Połącz liście sałaty, parmezan, filet z kurczaka i sól.

Osobno wymieszaj jogurt, czosnek i mielony pieprz przepuszczony przez prasę.

Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy