sałatki
22.01.2022
Sałatka mięsna z kurczakiem, parmezanem i sosem czosnkowo-jogurtowym
15 min
3 porcje
Niesamowite połączenie chrupiących liści sałaty i przepysznego kurczaka! Po usmażeniu posypuję mięso ostrymi przyprawami, ale wcale nie jest to konieczne. Aromatyczny dressing na bazie greckiego jogurtu doskonale uzupełnia danie.
Składniki
do sałatki:
- filet z kurczaka (gotowane) – 400 g
- sałata - 250 g
- parmezan - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
do tankowania:
- jogurt grecki - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka zrumienić na oleju roślinnym przez 2-3 minuty z każdej strony.
Połóż filety na desce, posyp chmielami suneli i pokrój na kawałki.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Parmezan zetrzyj na specjalnej tarce w cienkie plasterki.
Połącz liście sałaty, parmezan, filet z kurczaka i sól.
Osobno wymieszaj jogurt, czosnek i mielony pieprz przepuszczony przez prasę.
Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy