Tuńczyk w puszce nie jest najbardziej tradycyjnym składnikiem egzotycznej kuchni tajskiej. Ale to nie jest powód, aby rezygnować z eksperymentowania z ciekawymi tradycjami kulinarnymi. Więc złap taką niezwykłą pikantną sałatkę!
Składniki
- tuńczyk - 2 banki
- szpinak - 40 g
- kolendra - 20 g
- Chili - 2 kawałki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- szalotka - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- szczypiorek - 0.5 pęczek
- orzechy (posiekane) – 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- olej sezamowy - 2 łyżeczka
- sok z limonki - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój absolutnie wszystkie składniki tak drobno, jak to możliwe i zetrzyj tuńczyka.
Wymieszaj sałatkę, dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj azjatyckie przyprawy do smaku.
Wymieszaj oba rodzaje oleju i sok z limonki, skrop naczynie.
Radzę podawać sałatkę z ryżem lub świeżymi ogórkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy