sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy, kalmarów, papryki i kiełków

25 min
5 porcji
Sałatka z funchozy, kalmarów, papryki i kiełków
Space_Cat, stock.adobe.com
0

Pomimo różnorodności składników przygotowanie sałatki jest proste. W przepisie starałem się opisać proces tak szczegółowo, jak to możliwe. Jeśli nie masz oleju sezamowego, możesz nic nie dodawać. Wystarczy olej roślinny z kalmarów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Zanurz kalmary we wrzącej wodzie na 30 sekund.

Połóż na ręczniku i lekko osusz.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż kalmary na szybkim ogniu przez 2-3 minuty.

Pokrój pomidory, schłodzone kalmary i obraną paprykę.

Paprykę i kiełki wymieszać na osobnym talerzu z octem ryżowym. Przykryj pokrywką przez 10 minut.

Połącz funchozę, kalmary, pomidory, marynowane kiełki i paprykę.

Osobno wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wlać sos do sałatki, wymieszać i odstawić na 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy