Pomimo różnorodności składników przygotowanie sałatki jest proste. W przepisie starałem się opisać proces tak szczegółowo, jak to możliwe. Jeśli nie masz oleju sezamowego, możesz nic nie dodawać. Wystarczy olej roślinny z kalmarów.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- kalmary - 300 g
- papryka (inny kolor) – 2 kawałki
- pomidory - 2 kawałki
- kiełki (sojowe) – 50 g
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 3 art.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Zanurz kalmary we wrzącej wodzie na 30 sekund.
Połóż na ręczniku i lekko osusz.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż kalmary na szybkim ogniu przez 2-3 minuty.
Pokrój pomidory, schłodzone kalmary i obraną paprykę.
Paprykę i kiełki wymieszać na osobnym talerzu z octem ryżowym. Przykryj pokrywką przez 10 minut.
Połącz funchozę, kalmary, pomidory, marynowane kiełki i paprykę.
Osobno wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlać sos do sałatki, wymieszać i odstawić na 20 minut.