Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, koniecznie wypróbuj tę przepyszną sałatkę. Nawet ci, którzy po raz pierwszy znaleźli się w kuchni, będą mogli go ugotować. Wykonuj czynności konsekwentnie, upewnij się, że wypróbowałeś tankowanie, a na pewno odniesiesz sukces.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 1 ząbek
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- sos rybny - 1 CZ. l.
- mielony imbir - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz.
Pokrój czerwoną paprykę i obraną fioletową cebulę.
Wymieszaj cebulę z sokiem z cytryny i cukrem. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 10 minut.
Osobno wymieszaj olej, sól, sos rybny, ocet ryżowy, imbir i czosnek przepuszczony przez prasę.
Połącz funchozę, czerwoną paprykę i marynowaną cebulę.
Wlej przygotowany sos, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. Do gotowej sałatki można dodać zioła, nasiona lub orzeszki ziemne.