Jest wiele sałatek z paluszkami krabowymi, ale niewiele osób może się z tym pogodzić w jasności i pięknie. Nie potrzebujesz nawet żadnych sosów i skomplikowanych dressingów. Dla smaku podczas serwowania dekoruję go plasterkami cytryny i liśćmi fioletowej bazylii.
Składniki
- paluszki krabowe - 250 g
- pomidory - 2 kawałki
- ogórki - 2 kawałki
- Mieszanka sałatek - 50 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 1 CZ. l.
- musztarda Dijon - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- ostra czerwona papryka (mielony) – 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paluszki krabowe w duże kostki, pomidory w plasterki, a ogórki w plasterki lub połówki. Wolę ciemne pomidory, takie jak Kumato.
Posiekaj fioletową cebulę z piórami i grubo posiekaj liście sałaty.
Włóż wszystkie składniki do salaterki i delikatnie wymieszaj.
Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę, dodaj tam zmiażdżony czosnek, sól i oba rodzaje pieprzu i polej sałatkę.
Udekoruj według własnego uznania i natychmiast podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy