
Sałatka "bransoletka z granatu" wyróżnia się pięknem i niezbitym smakiem. Zgodnie z klasycznym przepisem należy go ugotować z kurczakiem i orzechami włoskimi. Oczywiście istnieje wiele innych opcji, ale ta jest uważana za właściwą.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- jaja kurze (gotowane na twardo) – 3 kawałki
- Burak (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 100 g
- ziemniaki (gotowany) – 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- orzechy włoskie - garść
- majonez - 120 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- granat (ziarna) – 250 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ugotowany filet, obraną cebulę i jajka.
Obierz ziemniaki, buraki i marchewkę, zetrzyj.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Umieść szklankę na środku talerza, aby nadać sałatce pożądany kształt.
Ułóż warstwę fileta z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż cebulę, marchewkę, ziemniaki, orzechy i jajka warstwami. Po marchewce, ziemniakach i jajkach dodaj sól, mielony pieprz i majonez.
Rozłóż buraki równomiernie, dostosowując kształt sałatki. Ponownie dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Udekoruj sałatkę, gęsto układając ziarna granatu na całej powierzchni.
Ostrożnie wyjmij szklankę i włóż sałatkę do lodówki na 1,5 godziny.