Od wielu stuleci kuchnia rosyjska słynie z bogatej marynaty. Pierwotnie to danie nazywało się kalja, ale przygotowywano je również w nieco inny sposób. Nowoczesna wersja marynaty z mięsem jest znacznie prostsza. Dzielę się klasycznym przepisem.
Składniki
- wieprzowina - 500 g
- ziemniaki - 250 g
- jęczmień - pół szklanki
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- ogórek solanka - 100 ml
- papryka - pół
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda - 2 L
- śmietana (do zgłoszenia) – 50 g
- koperek (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
Dodaj wodę, liście laurowe, czarne ziarna pieprzu, umytą jęczmień i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Pokrój ogórki, obrane ziemniaki, paprykę i cebulę. Zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy i ogórki. Kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Wlej ziemniaki i smaż do garnka z mięsem. Gotuj przez 15 minut.
Wlej solankę ogórkową, sól i po 3 minutach zdejmij z ognia.
Podawaj marynatę ze śmietaną i świeżym koperkiem.