Olivier z językiem wieprzowym to jedna z klasycznych odmian tej sałatki. Chociaż być może najdłuższy w gotowaniu, ponieważ język będzie musiał być najpierw ugotowany. Ale okazuje się, że jest znacznie smaczniejszy niż w przypadku kiełbasy sklepowej lub kiełbasek.
Składniki
- język wieprzowy - 4 kawałki
- ziemniaki - 4 kawałki
- jaja kurze - 3 kawałki
- cebula fioletowa - 1-2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- ogórki kiszone - 4 kawałki
- zielony groszek - 1 Bank
- majonez - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz języki, zalej wodą, w razie potrzeby-dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez około 1.5 godziny. Ostudzić bezpośrednio w bulionie, a następnie oczyścić z folii.
Osobno ugotuj jajka na twardo i ugotuj lub upiecz ziemniaki z marchewką.
Gdy wszystko ostygnie, drobno posiekaj cebulę i pokrój pozostałe składniki w kostkę. Dodaj groszek.
Dopraw Oliviera majonezem do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy