Zwracam uwagę na kolejny przepis na ulubioną sałatkę Cezar. Tym razem ugotujemy go z krewetkami i specjalnym sosem. Wszystko jest bardzo proste, smaczne i szybkie. Nawet przy przygotowaniu sosu cały proces zajmie nie więcej niż pół godziny.
Składniki
do sałatki:
- krewetki (mrożone) – 400 g
- krakersy - 100 g
- parmezan - 100 g
- sałata - pół
- ostra czerwona papryka (płatki) – 0,25 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 800 ml
do sosu:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej krewetki do wrzącej wody, gotuj do miękkości i wrzuć do durszlaka.
Spłucz sałatę, strząśnij z wody i rozerwij na małe kawałki.
Zetrzyj parmezan na specjalnej tarce.
W osobnym pojemniku wymieszaj majonez z sokiem z cytryny.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i drobno starty parmezan. Wszystko dobrze wymieszaj.
W szerokiej misce połącz krewetki, liście sałaty, parmezan i sól.
Polej sosem, posyp krakersami i płatkami czerwonej papryki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy