Koreański daikon zawsze podaję osobno, jako samodzielną sałatkę. Jego smak jest tak dobry, że nie wymaga żadnych dodatków. Chyba że możesz posypać go sezamem, posiekanymi ziołami lub chili do smaku.
Składniki
- daikon - 1 kg
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
- szczypiorek - 2 pióra
- suszone chili - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- sos rybny - 60 ml
- imbir - 1 art.
- Sezam - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój daikon w kostkę, dodaj cukier i sól i wymieszaj. Pozostaw na pół godziny.
Odcedź sok, który się wyróżnił i na razie zostaw.
Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir do daikon.
Dodaj chili, sezam i inne przyprawy, jeśli chcesz.
Wlej sos rybny i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby uzupełnij trochę spuszczonego płynu.
Podawaj daikon od razu lub pozostaw do zaparzenia w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy