
Wielu kojarzy Indie z aromatycznymi przyprawami. Curry można wśród nich nazwać jednym z najpopularniejszych. Sos o tej samej nazwie okazuje się nie tylko piękny i smaczny, ale także zdrowy. Można go podawać z mięsem, owocami morza i warzywami.
Składniki
- cebula - 1 rzecz
- masło - 20 g
- mąka - 2 art.
- Curry - 1 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion warzywny - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie półprzezroczyste.

Dodaj przyprawy, sól, mąkę i bulion warzywny.

Mieszaj masę do uzyskania gładkości i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Zmiel gotowy sos bulionem zanurzeniowym i w razie potrzeby doprowadź do soli.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy