
Klasyczny gruziński sos satsebeli nie jest trudny do zrobienia. Okazuje się, że jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż ten, który można znaleźć w sklepie. Poświęć trochę czasu i przygotuj ten sos do mięsa i ryb w swojej kuchni. Zaskocz gości!
Składniki
- pomidory - 200 gr
- papryka - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- kolendra - 20 GR
- cukier - 1 art. l
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz warzywa, oddziel ostrą paprykę od nasion. Przełóż wszystkie warzywa przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier, przyprawy, sól do smaku. Wyślij sos do gotowania na średnim ogniu przez około 20 minut.

Drobno posiekaj kolendrę, Dodaj do sosu, wymieszaj i zdejmij z ognia. Ostudzić i podawać do mięsa w sosie.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy