
Moim zdaniem jednym z najbardziej uniwersalnych jest sos czosnkowy. Doskonale uzupełnia dania mięsne lub rybne, czyniąc je bardziej aromatycznymi i soczystymi. Opowiadam przepis na gotowanie!
Składniki
- czosnek - 80 g
- Olej roślinny - 400 ml
- sok z cytryny - 6 art.
- woda - 250 ml
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę i ostudź. Idealnie powinno być lodowate. Obierz ząbki czosnku.

Połącz czosnek, lodowatą wodę i sok z cytryny w misce blendera. Ubij masę przez 2 minuty. Powinien stać się mętny biały.

Stopniowo wlewaj olej roślinny. Kontynuuj ubijanie, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Konsystencja daje gęstą, dobrze lejącą się masę.

Włóż sos do małego naczynia i podawaj, udekorowane świeżymi ziołami.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy