sosy 22.01.2022

biały sos czosnkowy

10 min
4 porcje
Biały sos czosnkowy
0

Moim zdaniem jednym z najbardziej uniwersalnych jest sos czosnkowy. Doskonale uzupełnia dania mięsne lub rybne, czyniąc je bardziej aromatycznymi i soczystymi. Opowiadam przepis na gotowanie!

Składniki

  • czosnek - 80 g
  • Olej roślinny - 400 ml
  • sok z cytryny - 6 art.
  • woda - 250 ml
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę i ostudź. Idealnie powinno być lodowate. Obierz ząbki czosnku.

Biały sos czosnkowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Połącz czosnek, lodowatą wodę i sok z cytryny w misce blendera. Ubij masę przez 2 minuty. Powinien stać się mętny biały.

Biały sos czosnkowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Stopniowo wlewaj olej roślinny. Kontynuuj ubijanie, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Konsystencja daje gęstą, dobrze lejącą się masę.

Biały sos czosnkowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Włóż sos do małego naczynia i podawaj, udekorowane świeżymi ziołami.

Biały sos czosnkowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy