sosy 22.01.2022

SOS Enchilada

10 min
4 porcje
SOS Enchilada
0

Enchilada jest przygotowywana bardzo prosto i często używana do różnych potraw kuchni meksykańskiej. Jest to bardzo aromatyczny dodatek, idealny do ryżu, mięsa, ryb, warzyw lub przekąsek. W razie potrzeby sos może być pikantny, jeśli dodasz trochę czerwonej mielonej papryki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na gorącą, suchą patelnię wsyp mąkę pszenną i smaż przez 3 minuty, mieszając.

SOS Enchilada: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wodę. Kontynuuj podgrzewanie i mieszanie, aby nie pozostały grudki mąki.

SOS Enchilada: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Po kolejnych 5 minutach dodaj sól, suszony mielony czosnek, kminek i kolendrę. Aby uzyskać pikantność, dodaj zmieloną czerwoną paprykę (opcjonalnie). Mieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

SOS Enchilada: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej gotowy sos do sosu lub miski. Można go natychmiast podać na stole lub wykorzystać do dalszego przygotowania bardziej złożonych potraw.

SOS Enchilada: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy