
Enchilada jest przygotowywana bardzo prosto i często używana do różnych potraw kuchni meksykańskiej. Jest to bardzo aromatyczny dodatek, idealny do ryżu, mięsa, ryb, warzyw lub przekąsek. W razie potrzeby sos może być pikantny, jeśli dodasz trochę czerwonej mielonej papryki.
Składniki
- mąka (pszeniczna) – 2 art.
- pasta pomidorowa - 1,5 art.
- woda - 100 ml
- sól - 1 szczypta
- kminek (mielony) – 2 szczypta
- czosnek (mielony) – 2 szczypta
- mielona kolendra - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na gorącą, suchą patelnię wsyp mąkę pszenną i smaż przez 3 minuty, mieszając.

Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wodę. Kontynuuj podgrzewanie i mieszanie, aby nie pozostały grudki mąki.

Po kolejnych 5 minutach dodaj sól, suszony mielony czosnek, kminek i kolendrę. Aby uzyskać pikantność, dodaj zmieloną czerwoną paprykę (opcjonalnie). Mieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Wlej gotowy sos do sosu lub miski. Można go natychmiast podać na stole lub wykorzystać do dalszego przygotowania bardziej złożonych potraw.
