sosy 30.05.2023

majonez aquafaba

15 min
2 porcje
Majonez z aquafaby
kcuxen, stock.adobe.com
0

Na czczo lub na diecie wegańskiej nie trzeba rezygnować z żadnych posiłków i suplementów. Nawet majonez można dostosować. Na przykład ugotuj go z aquafaby – z płynu pozostałego po ugotowaniu fasoli ciecierzycy. Ma gładką i kremową konsystencję przypominającą klasyczny majonez.

Składniki

  • aquafaba - 60 ml
  • musztarda - 10 g
  • sól - 2 g
  • mielony czarny pieprz - 1 g
  • Olej roślinny - 200 ml
  • sok z cytryny - 25 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wyślij do blendera wszystkie składniki oprócz masła.

Ostrożnie.

Stopniowo wlewaj masło, kontynuując ubijanie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji majonezu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy