Jeśli lubisz pikantne i pikantne dodatki, koniecznie wypróbuj taki słodko-kwaśny sos chili. Idealnie komponuje się z potrawami kuchni azjatyckiej, takimi jak makaron, bułki i po prostu warzywa. Okazuje się, że jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż sklep.
Składniki
- Chili - 8 sztuk
- czosnek - 4 ząbki
- woda - 360 ml
- ocet winny - 120 ml
- cukier - 200 g
- sól - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 2 art.
- skrobia kukurydziana - 2 art.
- woda (dla skrobi) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel chili i czosnek w blenderze.
Dodaj wodę, ocet, sos sojowy, cukier i sól.
Doprowadzić do wrzenia i gotować sos przez 20 minut na małym ogniu.
Wymieszaj skrobię i wodę. Dodaj do sosu, mieszając.
Gotuj przez kolejne 2 minuty i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy