Aromatyczny sos Chimichurri jest przygotowywany głównie do smażonego mięsa. Tradycyjnie stosuje się pietruszkę i oregano w tych samych proporcjach. W trakcie poszukiwań z różnych zieleni wyprowadziłem moją "idealną formułę". Jestem pewien, że spodoba ci się ta opcja.
Składniki
- oregano (zieleń) – 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- kolendra - pół
- bazylia (zielony) – 5 łodygi
- Limonka - pół
- czosnek - 3 ząbki
- ocet winny - 30 ml
- brązowy cukier - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sól morska - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel kolendrę, oregano, bazylię i natkę pietruszki w blenderze. Masa powinna być lekko niejednorodna.
Dodaj ocet, oliwę z oliwek, sok z limonki i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sól, brązowy cukier i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy