
Popularny sos można zrobić samodzielnie. Najpierw musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ proces gotowania trwa cały tydzień. Głównie na smak Sriracha wpływa ocet, który jest dodawany za pomocą specjalnej technologii.
Składniki
- Chili - 400 g
- czosnek - 3 ząbki
- ocet jabłkowy - 60 ml
- cukier - 3 art.
- sól (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój papryczkę chili na pół, obierz nasiona i łodygi.
Obierz ząbki czosnku, lekko zmiażdż ostrzem noża i pokrój na duże kawałki.
Zmiel chili i czosnek w blenderze.
Dodaj cukier, sól, wymieszaj i wlej do dużego pojemnika, pozostawiając co najmniej jedną trzecią wolnego. Przykryj gazą i odłóż na bok na tydzień. Każdego dnia sos należy mieszać.
Podziel ocet na trzy części i wlej do słoika co drugi dzień, zaczynając od drugiego dnia.
Po 7 dniach ponownie zmiel sos w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć duże cząstki.
Gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut. W rezultacie powinien być gruby.