sosy 04.02.2022

tajski sos Sriracha

25 min
4 porcje
Tajski sos Sriracha
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Popularny sos można zrobić samodzielnie. Najpierw musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ proces gotowania trwa cały tydzień. Głównie na smak Sriracha wpływa ocet, który jest dodawany za pomocą specjalnej technologii.

Składniki

  • Chili - 400 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • ocet jabłkowy - 60 ml
  • cukier - 3 art.
  • sól (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój papryczkę chili na pół, obierz nasiona i łodygi.

Obierz ząbki czosnku, lekko zmiażdż ostrzem noża i pokrój na duże kawałki.

Zmiel chili i czosnek w blenderze.

Dodaj cukier, sól, wymieszaj i wlej do dużego pojemnika, pozostawiając co najmniej jedną trzecią wolnego. Przykryj gazą i odłóż na bok na tydzień. Każdego dnia sos należy mieszać.

Podziel ocet na trzy części i wlej do słoika co drugi dzień, zaczynając od drugiego dnia.

Po 7 dniach ponownie zmiel sos w blenderze.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć duże cząstki.

Gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut. W rezultacie powinien być gruby.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy